AED bij MFC ’t Luukske

Helaas kan een hartstilstand iemand plotseling overkomen. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Zo’n apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen.  Sinds vandaag hangt er bij  MFC ’t Luukske een AED (Automatische Externe Defibrillator). 

We hebben de ontvangen giften tijdens de opening gebruikt om deze AED aan te schaffen. Op deze wijze komen deze  giften weer direct ten goede aan de leefbaarheid of misschien wel het leven van de  inwoners van Wellerlooi.  

De AED hangt in een rode kast die ons is aangeboden door de Hartstichting in samenwerking met de Vriendenloterij. Dankzij die kast is de AED niet alleen inzetbaar in ’t Luukske maar ook voor de omgeving, ook in de uren dat ’t Luukske gesloten is. Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen 6 minuten een AED worden ingezet. De ambulance doet er vaak langer over om ter plaatste te komen. Het kan het verschil maken als een AED buiten hangt, zodat hij sneller in de buurt kan worden gebruikt. We zijn dan ook blij met deze donatie van de Hartstichting. 

We hebben onder onze vaste gebruikers geïnventariseerd of er voldoende personen zijn die opgeleid zijn in het gebruik van de AED. Daar waar nodig hebben een aantal personen een extra training gekregen.

De AED is registreert bij HartslagNu.nl en ook alle getrainde personen worden hier geregistreerd.  HartslagNu is het oproepsysteem dat burgerhulpverleners via een bericht op de mobiele telefoon oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. Een burgerhulpverlener kan vaak eerder dan de professionele zorg ter plaatse zijn en de reanimatie opstarten. HartslagNu is onderdeel van Ambulancezorg Nederland (AZN). Via de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) wordt de oproep uitgestuurd. 

Uiteraard hopen wij van harte dat het gebruik van de AED niet nodig zal zijn, maar het is goed om te weten dat deze mogelijkheid er is. We vinden het fijn om op deze manier weer een steentje bij te kunnen dragen aan de leefbaarheid in Wellerlooi. 

Auteur: Maurice

Deel Dit Bericht Op

Plaats een Reactie